Връщане и замяна

Как  и кога мога да направя връщане или замяна?Потребителите трябва да са наясно, че поради ръчната изработка  на нашите изделия,  някои цветове или форми  могат  да   се  различават леко  от снимките в BISUTERIAROCAE.COM

  1. Клиентът има не повече от 7 календарни дни, за да упражни  правото си на отказ от  поръчката. Продуктът може да бъде върнат  по всякакъв  начин, единственото  условие  е да  изпратите доказателство  за периода, в който се извършва  отказът от поръчката (може чрез печат на куриерската агенция, която използвате  или чрез датата на емайла, който е потвърдил  поръчката ви.
  2. За да  извършите  връщането на поръчката , трябва да изпратитe  бележка с причината, поради която правите отказа ,  на отдела “Обслужване на клиенти”, който ще се свърже с КУПУВАЧА  в  рамките на максимум 2 работни дни, за да му посочи стъпките и  точния  адрес, на който да бъде изпратена обратно поръчката.
  3. При връщането трябва да се  изпрати бележката от покупката. Пощенските разходи по връщането на продукта е за сметка на  купувача.
  4. ROCAE няма да  пoеме  при никакви обстоятелства разходите  при отказ от поръчката.
  5. Връщане или замяна, които се извършват по канал, различен от посочения от ROCAЕ,,  не се приемат.
  6. След като се уверим, че стоките са в отлично състояние , ROCAЕ  ще постъпи към  нужните действия  за  възстановяване на сумата на съответният артикул. Разходи по първоначалното изпращане не се възстановяват, дори  в случаите , в които са   били безплатни за КУПУВАЧА.
  7. Продуктът трябва да е в същото състояние,  в което е бил изпратен първоначално, да  съдържа инструкциите, документите, аксесоарите и доколкото е възможно оригиналната опаковка и етикети.
  8. Възстановяването на  сумата се извършва по банков път на сметка, посочена от клиента  или  тя ще бъде   добавена  към  сметката, която  КУПУВАЧА  има в ROCAE.COM, в случай на  замяна на продуктите.
  9. Ако са изтекли 7 работни дни , в които е трябвало да бъде извършен отказът или връщането, клиентът ще трявбва да получи потвърждението на ROCAE, в  този случай  ще му бъде  добавена съответната сума  към онлайн  сметката   в  BisuteriaRocaE, за да може клиентът да избере друг продукт, при което  повторен отказ или  връщане са изключени и невъзможни.  В случай  на дефектна стока, рекламации  ще могат да бъдат извършени само  чрез еприлагане на гаранцията.


“Обслужване на клиенти”

Има два начина да се свържете с нашия екип за обслужване на клиенти   онлайн:
Чрез формуляра в менюто “За контакти” .
Като изпратите  емайла на web@ROCAE.com

< назад към полезно